NATO, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri alımına ilişkin, "NATO müttefikleri hangi askeri teçhizatları satın alacaklarına kendileri karar verir" açıklamasında bulundu. Türk medyasında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e dayandırılan haberler üzerine AA'ya açıklamada bulunan üst düzey NATO yetkilisi, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın alımıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
"MÜTTEFİKLER HANGİASKERİ TEÇHİZATLARI SATIN ALACAKLARINA KENDİLERİ KARAR VERİR"
"NATO müttefikleri hangi askeri teçhizatları satın alacaklarına kendileri karar verir. NATO için önemli olan müttefikler tarafından satın alınan ekipmanın NATO ekipmanıyla uyumlu bir şekilde çalışmasıdır. NATO'nun operasyon ve misyonlarını yerine getirebilmesi için müttefiklerin silahlı kuvvetlerinin birlikte çalışabilmesi kilit öneme sahiptir. Halihazırda hiçbir müttefik S-400 kullanmamaktadır. Bu satın almanın detaylarıyla ilgili NATO henüz bilgilendirilmemiştir."
"BU AÇIKLAMANIN ARTIK S-400 ALIMI TARTIŞMALARINI BİTİRMESİ GEREKİR"
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün düzenlediği basın toplantısında Rusya'dan S-400 füze alımı ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in "NATO üyeleri hangi ekipmanı alacaklarına kendileri karar verir" yönündeki sözlerini "NATO Genel Sekreteri'nin bu konuda yaptığı açıklamayı memnuniyetle karşıladık, bu açıklamanın artık (S-400 alımı) tartışmalarını bitirmesi gerekir" şeklinde değerlendirmişti.
"NATO ÜYELERİ HANGİ EKİPMANI ALACAKLARINA KENDİLERİ KARAR VERİR"
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD'nin çekincelerini belirtmesine rağmen Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alımıyla ilgili, "NATO üyeleri hangi ekipmanı alacaklarına kendileri karar verir" dedi. ABD, "NATO sistemleriyle uyumsuz füzeler bizi endişelendiriyor" açıklaması yapmıştı.
HENÜZ TALEP GELMEDİ
Stoltenberg, "Bu Türkiye'nin ulusal kararıdır. NATO için önemli olan bizim farklı sistemlerimizin birlikte çalışması. NATO'da entegre hava savunma sistemimiz var. Fakat ulusların entegre olmamış bağımsız sistemlere sahip olması mümkün. Türkiye'den entegrasyon talebi ise gelmedi. Bu yüzden bu konu henüz masada değil" dedi.