• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/masgadorg
  • https://twitter.com/2023istanbul
Üyelik Girişi
15 Temmuz Demokrasi Marşı
Reklam

MANİSA’NIN SUYU HİÇ OLMADIĞI KADAR SAĞLIKLI

MASKİ Genel Müdürlüğü, Manisa’nın içme suyunda ağır metaller ve mikropların bulunduğuna dair basında yer alan haberler ile ilgili açıklama yaptı. 2014 yılından sonra Manisa’ya verilen içme suyunun hiç olmadığı kadar temiz ve sağlıklı olduğu vurguland

MASKİ Genel Müdürlüğü, Manisa’nın içme suyunda ağır metaller ve mikropların bulunduğuna dair basında yer alan haberler ile ilgili açıklama yaptı. 2014 yılından sonra Manisa’ya verilen içme suyunun hiç olmadığı kadar temiz ve sağlıklı olduğu vurgulandı.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde medyada yer alan ve vatandaşların yanlış bilgilendirilmesine neden olan içme suyu hijyeni ve kalitesi ile ilgili kamuoyunu aydınlattı. Bu doğrultuda bir açıklama yapan MASKİ Genel Müdürlüğü, 2014 yılından itibaren Manisalılara temin edilen içme suyunun hiç olmadığı kadar temiz ve sağlıklı olduğunun altını çizdi.

İçme suyuna tam analiz ve radyoaktivite analizi

Manisa’nın içme suyunun yüzde 95’i sondaj sularından karşılanmaktadır. Sondaj sularının, içme suyu şebekesine verilmeden önce numune alınıp İzmir Halk Sağlığına ait akredite laboratuvarlarda tam analizi ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nda radyoaktivite analizleri yapılmaktadır. Yapılan analizler sonucunda insani kullanım kriterlerine uygun bulunan sondaj suları şebekeye verilmekle birlikte Manisa İl Halk Sağlığı ve MASKİ ekiplerince rutin aralıklarla numune alınıp denetlenmektedir. İçilebilir olmayan arıtılabilir sular için de içme suyu arıtma tesisleri kurulmaktadır.

İçme suyu, MASKİ ve İl Halk Sağlığı’nın kontrolünde

MASKİ Genel Müdürlüğü ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, yeraltı sularında mevsimsel ve jeolojik etmenlere dayalı olarak meydana gelebilen değişimlere karşı düzenli olarak kontrol çalışmaları yürütmektedir. Özellikle yaz aylarında yeraltı sularının azalması nedeniyle içme sularındaki bazı değerlerde artışlar yaşanabilmektedir. Bununla birlikte depremler de yer altı sularının geçtiği kayaç güzergahlarında farklı etkiler yaratabilmektedir. Bu sebep ile içme suları sürekli kontrol altında tutulmaktadır.  İçme sularında yapılan rutin kontrollerde insan sağlığını etkileyecek unsurlar süreklilik arz ediyorsa içme suyu arıtma tesisleri kurularak bu etmenler yok edilmekte ya da yeni kaynak veya sondaj açılması yoluna gidilmektedir.

21 yeni içme suyu arıtma tesisi, 40 adet ise planlamada

MASKİ Genel Müdürlüğü, 2015 yılından itibaren 21 adet yeni içme suyu arıtma tesisi yaparak il genelindeki tesis sayısını 71’den 92’ye çıkardı. 10 milyon TL yatırım bedeli ile Manisa’ya kazandırılacak 40 adet içme suyu arıtma tesisi için ise projelendirme ve ihale çalışmaları hızla devam etmektedir.

Atıl durumdaki 51 içme suyu arıtma tesisi faaliyete alındı

2014 yılı öncesinde yapılan 71 içme suyu arıtma tesisinden sadece 20’si çalışır haldeydi. MASKİ, atıl durumda bulunan 51 içme suyu arıtma tesisini faaliyete geçirdi. Eksiklikleri tamamlanan ve bakımları yapılan atıl durumdaki tesislerin faaliyete alınmasıyla, vatandaşlara daha sağlıklı ve kaliteli içme suyu temin edildi.

190 içme suyu deposu yenilendi, 460 adedi ise programda

Manisa’nın 17 ilçesinde bin 600 içme suyu deposu bulunmaktadır. MASKİ Genel Müdürlüğü’nün 2014 yılında kurulmasının ardından il genelindeki içme suyu depolarının durum değerlendirmesi yapıldı. İlk tespitler sonucunda içler acısı halde bulunan su depoları içerisinden, bakım ve onarım yoluyla kullanılabilecek olanlar için ivedilikle keşif ve projelendirme çalışmaları başlatıldı. Daha sağlıklı su depolama sistemleri sağlamak amacıyla 2015-2016 yıllarında içme suyu depolarına 4 milyon 210 bin TL yatırım yapan MASKİ, 2017 yılında da depoların bakım onarım ve revizyonları için 16 milyon 980 bin TL değerinde yatırım planladı. Sadece 2016 yılında 190 adet içme suyu deposunu yenileyerek sağlıklı hale getiren MASKİ, ihtiyaç duyulan bölgelerde de 39 adet yeni içme suyu deposu inşa etti. 2017 yılı için de 460 deponun yenilenmesi programa alınarak yapım işleri hızla devam etmektedir.

Sağlıklı içme suyu için klorlama sistemi

MASKİ, içme suyu depolarını yenilemesinin yanı sıra klorlama cihazı eksik olan depolara cihaz takarak klorlama işlemini sürekli hale getirdi. 2016 yılında içme suyu dezenfeksiyonunu ve kimyasal madde giderimini sağlamak amacıyla arıtma tesisi, sıvı klor, demir 3 klorür ve dozaj pompalarına 2 milyon 950 bin TL’lik yatırım yapan MASKİ, 2017 yılında da bu alana 2 milyon 100 bin liralık yatırım yaptı. Vatandaşa ulaşan suyun sürekli klorlanması amacıyla alınacak olan 300 adet otomatik klor cihazının ihale çalışmaları ise devam ediyor.

SCADA sisteminin ihale hazırlıkları tamamlandı

MASKİ Genel Müdürlüğü, yönetmelikte olmamasına rağmen özellikle merkeze uzak mahallelerde klorlama cihazının arızalanması veya klorun bitmesi sonucu içme suyunun klorlanmamasının önüne geçmek için uzaktan veri erişiminin (SCADA) ihale hazırlık çalışmalarını tamamladı. İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan toplantılar sonucunda, uzaktan veri erişimine olanak veren SCADA sisteminin izlenmesi için İl Sağlık Müdürlüğü’ne de yetki verilerek ortak izleme sağlanması konusunda mutabakata varıldı. MASKİ Genel Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde çalışmakta olup, yapılan her işin izlenmesi için şeffaf olarak faaliyetlerini yürütmektedir.

286 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Yönetim Kurulu Başkanımız
İBRAHİM SAGUN




Videolar
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi28
Bugün Toplam201
Toplam Ziyaret278481
Hava Durumu
Takvim