Ülkemiz insanları için üst üste yaşanan badireler bir yana ülkemizin gelişmesi adına pek çok dev projenin açılışını da beraber yaşadığımız 2016 nın sonunda toplumun çok büyük kısmı yarınlara umutla bakmaktadır.
15 TEMMUZ DARBE TEŞEBBÜSÜ BAŞTA OLMAK ÜZERE PEK ÇOK BADİRE ATLATTIĞIMIZ 2016 YILININ SONUNDA 2017 HAKKINDA UMUTLU MUSUNUZ?
Bu soruya karasızların matematiksel dağılımını yaptığımızda toplumun % 85 lik bir kısmının 2017 yılına umutla baktığını göstermektedir.
TBMM GÖRÜŞÜLEN ŞEKLİYLE ANAYASA DEĞİŞİKLİK PAKETİ VE CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNE YÖNELİK BİR REFERANDUM YAPILSA BU DEĞİŞİKLİĞİ ONAYLAR MISINIZ? sorusuna seçmenlerin % 56 sı EVET derken bu rakam kararsızların dengeli dağılımıyla % 65 leri bulmaktadır.
MAK: Ancak bir önceki soruya verilen cevaplardan görüldüğü üzere TBMM de görüşmeleri devam eden Anayasa Değişikliği ve Yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemine yönelik vatandaşın ciddi bilgilendirme ihtiyacı vardır. Zira buradaki EVET ilgili değişikliğin yeterince bilinmesinden değil Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a olan güvenin işaretidir.
TBMM de görüşülen Anayasa değişiklik paketi konunda toplumun yeterince bilgilendirilemediğini gösteren ilginç bir sonuçla karşı karşıyayız. Muhtemelen Anayasa Değişiklik Paketinin TBMM görüşmeleri süreci ve sonrasında halkı bilgilendirmeye yönelik hem iktidar hem de muhalefetin yoğun bir çalışması olacaktır. Ancak şu an için yeterince bilgilendirme yapılmadığı net olarak ortadadır.
Bu soruyu bir sonraki soru ile birlikte kategorize ettiğimizde ise; vatandaşın hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığı anayasa değişiklik paketini vatandaşa öneren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın referans olmasıyla bu değişiklik bir referandumla önüne geldiğinde onaylayacağını göstermesi ilginçtir.
Devam eden sınır ötesi operasyonlar konusunda vatandaşın TSK ya çok ciddi desteği olduğunu gösteren önemli bir sonuçla karşı karşıyayız. Zira vatandaşın % 61'i koşulsuz destek verirken çok şehit vermemizin endişesi ile tereddüdünü ifade eden seçmen kitlesi de dikkat çekmektedir.
Bu soru Türk halkı için konu vatan olunca siyasi tercihlerin teferruat olduğu gerçeğini göstermesi bakımından önemlidir.RUSLARIN ÖLDÜRÜLEN BÜYÜKELÇİSİNİ SİZE GÖRE KİM ÖLDÜRTMÜŞTÜR?sorusuna araştırmaya katılanların % 85 i FETÖ nün taşeronluğunda dış güçleri söylemektedir. (% 52 DIŞ GÜÇLER +FETÖ, % 22 ABD +FETÖ, %11 israil +FETÖ)
MAK: Özellikle Suriye'de masum insanlara bomba yağdıran Rusya'ya karşı çok tepkili olan milletimiz yine de kültürel kodlarının gereği olarak elçiye zeval olmaz anlayışını şiar edinmiştir.
Son dönemde düzelmeye başlayan Türkiye Rusya ilişkilerinin bölgedeki ABD / AB / NATO / İSRAİL / İRAN gibi ülkelerin hesaplarını bozmaya başladığı şüphesizdir. Normalde aynı çuvala girmeyecek yılanlar Suriye'de aynı çuvala girmişlerdir. Bölgedeki hesap Türkiye'yi etkin ülke olmaktan, proaktif dış politika güderek denge unsuru olmasından rahatsız olan bu güçler 15 Temmuz Darbe Girişimini kendilerine ihale ettikleri FETÖ'yü bir kez daha sahaya sürmüş görülmektedir.
SON DÖNEMLERDE TÜRKİYE RUSYA İLİŞKİLERİNDEKİ YAKINLAŞMAYI DOĞRU BULUYOR MUSUNUZ?
MAK: Milletimiz tarafından 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin arkasında ABD, AB, NATO'nun olduğuna olan kuvvetli deliller ve bu süreçte Türkiye'nin yanında duran Rusya'ya yakınlaşma toplum tarafından ciddi bir destek bulmaktadır. Bu destek Türkiye'nin dış politikasında bir eksen kayması değil bulunduğu jeopolitik konumun gereğidir. Zira milletlerin kaderini coğrafya tayin eder. Ülkemizin coğrafi konumu bir kısmıyla Avrupa'da iken bir yönüyle Asya'da, bir yönüyle İslam ülkelerine tarihsel bağı kadar 100 yıl öncesinde Avrupa'nın yarısında hakimiyeti olan tarihi kodlara, kökleri itibarıyla Orta Asya'yla olan bağı kadar, 5 milyona yakın vatandaşıyla Avrupa'dadır. Bizim için önemli bir hedef olan AB kadar ticaretimizi geliştireceğimiz bir ŞANGAY da önemlidir.
"SİZE GÖRE ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?" sorusuna cevap veren 5400 vatandaşın % 44' ü ülkenin en önemli sorununa TERÖR derken; EKONOMİK SORUNLAR % 26, FETÖ İLE MÜCADELE % 12, SURİYE % 5, DİĞERLERİ % 8 şeklinde sıralanmaktadır.
Ucu açık sorulara verilen cevaplar ARGEDER tarafından bu üst başlıklar şeklinde tasnif edilirken bu başlıklara bağlı alt başlıklar çeşitlilik arz etmektedir.
Son 5 ayda peş peşe yapılan araştırmalarda HDP % 10 luk baraja net olarak takılmış görülmektedir.
İşte MAK'ın yaptığı anket sonuçları...
"Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" sorusuna verilen yanıtlar; kararsızların matematiksel dağılımının sonunda Ak Parti 51,9, CHP 24,7, MHP 13,4, HDP 7,2, diğerleri başlığı altıda diğer parti ve bağımsız adayların ise 2,8 de kaldığını göstermektedir.
Araştırmada deneklerin belirlenmesinde % 53.5 erkek, % 46.5 kadın olmak üzere cinsiyet dengesi oluşturulmaya çalışıldı.
SİZE GÖRE ÜLKEMİZDE EKONOMİK ANLAMDA BİR KRİZ OLDUĞUNU / OLACAĞINI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?
Bu soruya % 41 Evet derken % 49 Hayır demektedir. Ancak % 10 luk kararsız ya da görüş belirtmeyen bir kitlenin varlığı dikkatle izlenmesi gereken bir sürecin habercisidir.
Bu soru ve cevabın alt sorularla değerlendirilmesi yapılmalıdır. Zira vatandaşta hükümetin ekonomik atraksiyonlarına toplumsal güven devam ederken başta uluslararası dengelerdeki sarsılmalar olmak üzere ülkemizde yaşanan terör ve yapılmak istenen darbe girişimi ekonomide güven ve güvensizlik noktasında bir tereddüte sebep olmaktadır. Özellikle dolarda yaşanan yükseliş bir tedirginlik nedeni olarak değerlendirilmelidir.
Her türlü düşmanın her taraftan saldırdığı bugünlerde vatandaşa başka bir ülkede daha iyi şartlarda yaşama hayalini sorduğumuzda herkese ve her şeye rağmen ciddi bir vatanperverlik ile karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Vatandaş imkânı olsa bile çok ciddi bir çoğunlukla ülkesinde yaşamayı önemsemektedir.
İMKÂNINIZ OLSA ÖMRÜNÜZÜN BUNDAN SONRASINI TÜRKİYE YERİNE BİR BAŞKA ÜLKEDE YAŞAMAK İSTER MİSİNİZ? sorusuna vatandaşın % 77'si HAYIR, %13'ü EVET demektedir. Kararsızların dengeli dağılımında her 5 vatandaştan 4'ünden fazlası bundan sonraki hayatını Türkiye'de yaşamak istemektedir.Türkiye'de yeni bir siyasi partiye ihtiyaç olduğunu düşünen seçmen oranı hiç de azımsanmayacak orandadır. Üstelik bu seçmen var olan doksan küsur partiye bir yeni parti eklemek amaçlı değil TBMM de temsil olunan partilerin kendi sorunlarını ya da genel anlamda ülke sorunlarını yeterince çözememesi, ya da beklentilerini yeterince karşılamamaları nedeniyle TBMM de temsil olunan yeni bir parti beklentisi içindedir.
Elbette her parti seçmeninin yeni partiyi konumlandırdığı yerle beklentileri farklı farklıdır. Aşağıdaki tabloda YENİ PARTİ ARAYIŞI içindeki seçmenin partilere göre dağılımı incelenebilir.