Suikast kurbanı Büyükelçi Andrey Karlov, 20’li yaşlarda başladığı diplomasi kariyerinde krizleri aşan diplomat olarak öne çıkıyordu. Başarılı büyükelçi, Türkiye-Rusya krizinin çözülmesinde ‘her şeyi yapan adam’ tasviriyle hafızalarda kalacak...
Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi Andrey Karlov, Temmuz 2013'ten bu yana iki ülke arasında ekonomi, enerji ve kültür alanlarında başarılı çalışmalar yürütmüştü. Karlov, 1954'te Moskova'da doğdu. Moskova Devlet Üniversitesi'nin Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden 1976'da mezun oldu. 1992'de Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Diplomasi Akademisi'ni bitirdi. Karlov, diplomasi kariyerine 1976'da başladı. Türkiye'ye atanmadan önce 6 yıl boyunca Rusya Dışişleri Bakanlığı'nda Konsolosluk İşleri Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Karlov, SSCB ve Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Merkez teşkilatının yanı sıra, yurtdışı temsilciliklerde görev yaptı. Daha önce hem Kuzey hem Güney Kore'de görev yapan Karlov, çok iyi düzeyde Korece biliyordu.
ALİYEV'İN OKUL ARKADAŞIYDIKarlov, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov gibi önemli isimlerin okuduğu, Moskova Devlet Üniversitesi'nin Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. Diplomasi kariyerine 20'li yaşların başında atıldı. Asya-Pasifik'in 'düşman kardeşleri' Güney Kore ile Kuzey Kore'de görev yaptı. Rusya'nın dünyadan izole Kuzey Kore ile ilişkileri daha ılımlı seyrederken, Karlov, 2001-2006 arasını Kuzey Kore başkenti Pyongyang'da geçirdi. Deneyimli diplomat, Suriye konusunda Türkiye ile Rusya arasındaki görüş ayrılığının derinleştiği ama ticari ilişkilerin geliştiği 2013'te Ankara'ya atandı. 2015'te Türkiye'nin sınır ihlali gerekçesiyle bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasında bozulan ilişkilerin normalleşmesinde önemli rol oynadı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Karlov'un, Rus uçağının düşürülmesi sonrası 7 ay süren normalleşme sürecindeki çabalarından övgüyle söz ederken, "Türk-Rus ilişkilerindeki krizin aşılması için elinden gelen her şeyi yaptı" dedi. Zaharova, Karlov'un, Suriye'deki barış sürecine destek olmak için muhaliflerle iletişim kurmak üzerinde çalıştığını belirtti. Zaharova, "Suriyeli muhaliflerle temas içinde olan bir insandı, onlarla diyalog kurmak için çalışıyordu. Bu gerçek, trajediye tamamen yeni bir açı kazandırıyor. Teröristlerin nasıl bu hale geldiğini, bölgede fikirlerini nasıl yaydıklarını ve siyasal süreci başlatmanın ne kadar zor olduğunu bilen biri olarak kendini barışa adamıştı" diye de ekledi.