Şarküteri ürünleri: Şarküteri ürünleri salam, sosis, jambon ve sucukların kansere sebep olan nitrit ve nitrat içerdiği belirtiliyor. Ürünlerin korunabilmesi için ilave edilen kimyasallar, solunum yollarında iltihaplanmaya yol açıp akciğer kanserini tetikliyor.
Kırmızı et: 800 araştırmayı inceleyen Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, işlenmiş etin "kesin", kırmızı etin ise "muhtemelen" kansere yol açtığını kaydetti.
İşlenmiş beyaz un: İşlenmiş beyaz unda yüksek miktardaki glüsitin kadınlarda göğüs kanseririskini artırdığı, kanser hücrelerinin büyümesine ve çoğalmasına yol açtığı belirtildi.
Patlamış mısır: Kanada merkezli Toronto Üniversitesi'nin 2008 tarihli araştırmasına göre, mikrodalga patlamış mısır kısırlık ve kansere yakalanma riskini artırıyor.
Alkol: Cancer Journal for Clinicians dergisindeki çalışmada, alkolün ağız içi ve orofaringeal kanseri vakalarında belirleyici faktör olduğu kaydedildi.
Şekerli ve gazlı içecekler: American Journal
of Clinical Nutrition
dergisindeki araştırmaya
göre,
şekerli ve gazlı içecekler
lenf, lösemi
ve prostat kanserlerini
tetikliyor.
Patates cipsleri: Transyağ, yapay tatlandırıcı, sodyum ve kimyasal koruyucular içeren cipsler tehlike saçıyor. Uzmanlar, aşırı cips tüketiminin kansere yol açabileceğini söylüyor.
Domates konservesi: Bisphenol A (
BPA) konserve kutularının içindeki yiyeceklere bulaşıyor. BPA'nın kanser hücrelerinin büyümesine ve çoğalmasına yol açtığı kanıtlandı.
Tuzlu, marine edilmiş, tütsülenmiş yiyecekler: Bu yiyecekler
içindeki nitrik
asidi sindirildiğinde
n-nitrosodimethylamine
denilen bileşime
dönüşerek kansere
yol açıyor.
Somon balığı: Çiftliklerde
yetişmiş
somon balığı
Omega 3 bakımından
zayıfken,
kanserojen
maddeler içeriyor.